Voetklachten als je ouder wordt
Voetklachten als je ouder wordt
‘Ouderdom komt met gebreken’ is een bekend gezegde en in veel gevallen ook beslist waar. Wist je dat circa 80% van alle mensen van 65 jaar of ouder te kampen heeft met één of meerdere chronische gezondheidsproblemen? Voetklachten vallen daar vaak onder. Geen wonder: je voeten hebben je al je hele leven gedragen en dat laat zijn sporen na.
Drie of vier keer de wereld rond
Je voeten hebben heel wat te verduren. Heb je enig idee hoeveel stappen je in je leven hebt gezet? Iemand heeft eens uitgerekend dat een gemiddeld mens in zijn leven ongeveer drie tot vier keer de wereld rondloopt. Geen wonder dat ze gaan protesteren bij het ouder worden! De kans is ook groot dat je in de loop van je volwassen leven zelfs een grotere schoenmaat hebt gekregen. Vooral vrouwen die een zwangerschap hebben doorlopen zullen dat herkennen. Door het extra gewicht en slapper wordende banden kunnen je voeten doorzakken en dus langer en breder worden. En dat gebeurt ook vaak bij het ouder worden.
Slijtage
Net als bij de andere botten in je lichaam, zijn ook de botjes en gewrichten in je voet (en dat zijn er respectievelijk 26 en 33!) aan slijtage onderhevig. Terwijl elders op je lichaam het vetweefsel vaak juist toeneemt bij het ouder worden, neemt het vetweefsel onder je voet af, waardoor de druk op de bal van je voet en hielen toeneemt. Je hebt het gevoel dat je rechtstreeks ‘op je botjes’ loopt.
De invloed van schoenen
Een groot deel van je leven heb je natuurlijk op schoenen gelopen. Ook die kunnen invloed hebben op hoe je voeten zich in de loop der jaren ontwikkeld hebben. Door extra ondersteuning van stevige schoenen kunnen spieren lui zijn geworden en verslapt zijn geraakt. Een schoen met weinig of geen ondersteuning, zoals slippers of ballerina’s, waardoor de natuurlijke boog uit je voet verdwenen is of je enkelgewricht te ver naar binnen of naar buiten is gedraaid. Liep je altijd op hakken of cowboylaarzen? Wellicht zijn je tenen dan helemaal scheef gaan groeien en heb je last van ingroeiende teennagels.
Kans op immobiliteit
Het gevaar bestaat dat je door pijn aan je voeten ook minder gaat bewegen. Al die pijntjes horen immers bij het ouder worden. Maar juist dat heeft weer een negatieve invloed op de rest van je lichaam en zorgt er niet voor dat je op een fitte manier ouder wordt. Pijn aan de ouder wordende voet is dan ook beslist niet iets waarmee je maar gewoon moet leren leven. Een podotherapeut kan met de juiste hulpmiddelen vaak nog veel voor je betekenen en ervoor zorgen dat de pijn draaglijk wordt, vermindert of helemaal verdwijnt.
Therapieën bij voetklachten
Afhankelijk van jouw klacht of aandoening bestaat een behandeling uit een of meer van de volgende therapieën:
- podotherapeutische zolen;
- (teen)orthese;
- mobiliseren van de voet;
- kleine aanpassingen aan confectieschoeisel;
- schoenadvies;
- diabetes screening;
- reuma screening en behandeling;
- vilttherapieën en taping;
- nagelbeugel en nagelprothese;
- instrumentele behandeling;
- wondbehandeling;
- pedicure;
- voorlichting en advies.
De podotherapeut helpt
Blijf niet langer doorlopen met klachten, maar kom naar de podotherapeut. R. Schreur Podotherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Dat is voor zorgverzekeraars een vaak gestelde voorwaarde om de behandeling vanuit je aanvullende verzekeringspolis (deels) te vergoeden.