Reuma

Voetproblemen bij reuma

Reuma leidt tot verschillende ontstekingsprocessen in en rondom de voet met complicaties zoals pijnklachten, wonden, nagelproblemen en veranderingen in de stand van tenen of de voet. Dit wordt ook wel reumatische voet genoemd. Het grootste deel (80% tot 96%) van de reumapatiënten krijgt te maken met deze voetklachten. Dit is meestal niet te genezen, maar de podotherapeut kan deze klachten wel behandelen en verminderen.

Reumatische voetklachten

Door reuma kunnen onder andere de volgende klachten voorkomen:

  • Veranderende stand van tenen en voet
  • Verkleuringen van de huid
  • Nagelproblemen zoals brokkelige of ingroeiende nagels
  • Verminderd gevoel in de voet
  • Kleine voetwondjes
  • Zwellingen op en rond gewrichten (jicht)
  • Ontstekingen in en om de voet

De klachten kunnen zelfs ontstaan wanneer de medicijnen voor reumaklachten goed aanslaan. Je huidige schoenen of looppatroon kunnen bovendien de klachten erger maken. Wanneer je naast reuma ook voetklachten krijgt, is het raadzaam om je voeten spoedig te laten controleren om verdere klachten in een later stadium te voorkomen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling is altijd persoonlijk, want de klachten verschillen per persoon. De behandeling is gericht op het verminderen van bestaande klachten en het voorkomen van nieuwe. Dit begint met onderzoek naar (afwijkingen in) je looppatroon en de conditie van de voet. Verlichting van druk op de voet biedt bij reumatische voet veelal al een vermindering van pijnklachten.

In de acute fase zal de podotherapeut gebruik maken van een vilttherapie. Hierna zal er gekeken worden naar een definitieve therapie als een teenorthese of correctiezolen. Daarbij zal de patiënt advies krijgen over de te dragen schoenen. In het geval van nagel- en huidproblemen werkt de podotherapeut samen met de daartoe gekwalificeerde pedicures.

Contact opnemen

Aandacht en zorg voor je voeten is belangrijk. Laat je voeten regelmatig controleren en schakel de podotherapeut tijdig in bij (reumatische) voetklachten. Neem contact op om een afspraak te maken.

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.