Reumatische voet? Weet wat je doet

Reumatische voet? Weet wat je doet

BLOG | 14 mei 2024

Wist je dat er in Nederland naar schatting 3 miljoen mensen last hebben van gewrichtsklachten? In veel gevallen is reuma daar de oorzaak van. Maar liefst 80 tot 96% van hen heeft te maken met voetklachten. Als podotherapeut kan ik veel betekenen voor de reumatische voet. Met de juiste behandeling en therapie kan ik je klachten verminderen en soms zelfs wegnemen.

reumatische voet

Verzamelnaam

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. We kennen meer dan 200 verschillende soorten, maar de meest voorkomende is reumatoïde artritis. Bij reuma is het afweersysteem van je lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen krijgt. Dat veroorzaakt bij vrijwel alle vormen van reuma pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Als podotherapeut kan ik veel voor de reumatische voet betekenen.

Preventief onderzoek

Maar ook als je als reumapatiënt nog geen klachten aan je voeten hebt, is het verstandig om al een podotherapeut te bezoeken voor onderzoek. Met het juiste advies en preventieve behandelingen kunnen vervelende klachten in de toekomst voorkomen worden. Volledige genezing van de klachten aan de reumatische voet is niet mogelijk, maar met de juiste therapie kunnen ze wel fors verminderen.

Therapieën en behandelingen

De reumatische voet is vaak te herkennen aan de standafwijkingen en vergroeiingen van de tenen en voeten. Dat zorgt voor meer kans op last van pijnlijke drukplekken of wonden. Vaak zijn deze goed te behandelen met:

  • een teenorthese: een op maat gemaakt hulpmiddel van zacht materiaal om de stand van je tenen te corrigeren waardoor drukplekjes en wrijving worden verminderd en voorkomen
  • een podotherapeutische zool: een op maat gemaakt zooltje voor in je schoen om een eventuele verkeerde stand van de voet positief te beïnvloeden en de stabiliteit en balans te verbeteren
  • vilttherapie: een tijdelijke behandeling om een plekje of wondje direct drukvrij te leggen
  • semi-orthopedische schoenen: (bestaande) schoenen met extra ruimte voor aanpassingen
  • orthopedische schoenen: schoenen die volledig op maat worden gemaakt

Vergoedingen behandeling reumatische voet

Behandelingen aan de reumatische voet worden door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Informeer er vooraf naar bij de zorgverzekering om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Blijf niet doorlopen met klachten of laat je voeten preventief onderzoeken wanneer onlangs de diagnose ‘reuma’ is gesteld. Maak vandaag nog een afspraak.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.