4 tips om een blessure te voorkomen!

4 tips om een blessure te voorkomen!

BLOG | 6 februari 2024

Sporten doe je voor je plezier. Beweging laat je goed voelen en tegelijkertijd werk je aan de gezondheid van je lichaam. Maar helaas kunnen er ook blessures ontstaan, waardoor je weer gedwongen bent om stil te zitten. In dit blogartikel geef ik je de nodige tips mee hoe je sportblessures zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Blessure

Zorg voor goed materiaal

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je gaat sporten, is het aan te raden om te investeren in geschikte schoenen. Kies schoenen die passen bij jouw specifieke sport. Volleybalschoenen zijn bijvoorbeeld heel anders dan schoenen voor tennis. Het juiste schoeisel moet afgestemd zijn op de ondergrond waarop je traint en voldoende ondersteuning bieden voor je voeten. Draag daarnaast bij sporten met hoog risico op vallen genoeg bescherming. Denk aan een brace, polsbeschermers of een helm.

Doe altijd een warming-up

Begin je altijd direct met je sport zonder warming-up? Het is niet verstandig om deze over te slaan. Zonder warming-up zijn je spieren koud en vatbaarder voor blessures. Door een warming-up te doen, zorg je ervoor dat je spieren soepel en opgewarmd zijn. Bovendien neemt je bloedcirculatie toe, waardoor je spieren sneller zuurstof en energie krijgen. Je presteert daardoor beter.

Bouw verstandig op

Daarnaast is het belangrijk dat je trainingen geleidelijk opbouwt. Wanneer je te enthousiast begint met sporten, ligt overbelasting op de loer en dus ook blessures. Zorg er daarom voor dat je een persoonlijk trainingsschema hebt, afgestemd op je leeftijd, gewicht en ervaring. Bij een teamsport is goede begeleiding van een trainer van belang. Op die manier went je lichaam steeds meer aan het niveau van sporten en kun je stap voor stap je trainingen uitbouwen.

Geef je lichaam voldoende hersteltijd

Tenslotte heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Na een intensieve sportsessie heeft je lichaam het nodige te verwerken. Je energie moet bijvoorbeeld weer opgeladen worden. Bovendien ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Geen zorgen, dit is normaal. Door je spieren voldoende rust te gunnen, herstellen ze vanzelf en worden ze sterker. Als je je spieren onvoldoende hersteltijd geeft, loop je risico op blessures zoals een zweepslag of verrekte spier. Zorg daarom dat je minimaal twee dagen tussen je trainingen hebt.

Toch een blessure opgelopen?

Soms heb je helaas pech en raak je vooralsnog geblesseerd. Je voeten zijn een belangrijk onderdeel wanneer je sport. Daarom ontstaan rondom je voeten vaak blessures. Bij R. Schreur Podotherapeut help ik je verder om de blessure te verhelpen. Ik begin met het analyseren van je klacht, waarbij ik kijk naar de duur, ernst, locatie, eerdere blessures en het ontstaan van je blessure. Met een duidelijk beeld voor ogen stel ik vervolgens een specifieke behandeling voor je op. Wil je weer zonder klachten bewegen? Neem gerust contact op met voor het maken van een afspraak!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.