Met welke klachten ga je naar de podotherapeut?

Met welke klachten ga je naar de podotherapeut?

BLOG | 30 januari 2023

De podotherapeut: je hebt er vast weleens over gehoord. Maar met welke klachten ga je daar nu eigenlijk naartoe? En wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een pedicure, podoloog en podotherapeut? Is een podotherapeut er voor iedereen?

podotherapeut

De definitie

Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon. Daarnaast behandelt hij of zij ook aandoeningen aan de huid of nagel en worden preventieve adviezen gegeven.

Wat is het verschil met een pedicure en podoloog?

Een pedicure richt zich uitsluitend op huid- en nagelverzorging. Zo kun je bij een pedicure terecht voor het knippen van nagels en het verwijderen van eelt. Een medisch pedicure is daarnaast extra geschoold om ook voeten met een verhoogd risico op complicaties te behandelen, zoals de reumatische, diabetische of oncologische voet. Een podoloog past diverse corrigerende of beschermende behandelingen toe, zoals het maken van inlegzolen. Een podotherapeut is een paramedicus en past veel verschillende technieken toe om klachten aan heupen, benen, knieën en voeten te behandelen. Daarnaast houdt een podotherapeut zich ook nog bezig met nagel- en teenproblemen en wondbehandeling bij mensen met diabetes en reuma.

Met welke klachten kan ik terecht?

  • stand- en/of vormafwijkingen van de voet, zoals platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen
  • teenafwijkingen, zoals hamertenen, klauwtenen of scheefstaande grote tenen
  • nagelproblemen, zoals ingroeiende nagels of schimmelnagels
  • huidproblemen, door bijvoorbeeld eelt- of likdoornvorming
  • overbelastingsklachten, door bijvoorbeeld een afwijkende voetstand of vergrote belasting
  • voetproblemen door slecht passende schoenen
  • specifieke hulpvraag, bij bijvoorbeeld diabetische voet, reumatische voet, kinderen, sporters of klachten bij het staan en/of lopen

Hoe verloopt de intake?

Eerst zal worden onderzocht waar de oorzaak van je klachten vandaan komt. Daarvoor zal hij je voeten grondig inspecteren. Er wordt gekeken naar de stand, afwijkingen, verkleuringen of pijnlijke plekken. De bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van je gewrichten worden getest en er wordt gekeken hoe je je voet afwikkelt als je loopt, eventueel in samenhang met de beweging van je knieën, heupen en romp. De drukverdeling van je voetzolen wordt in kaart gebracht en het slijtagepatroon van je schoenen wordt bekeken om meer te weten te komen over hoe je loopt. Aan de hand van al deze informatie wordt een diagnose gesteld.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Dat is afhankelijk van de diagnose. Soms is het aanmeten van podotherapeutische zolen, een (teen)orthese, nagelbeugel, nagelprothese, vilttherapie, taping of schoenadvies al genoeg om je klachten op te lossen of te verminderen. Wellicht is een diabetes- of reumascreening en daarbij horende behandeling nodig. Ook een instrumentele behandeling of wondbehandeling kan tot de mogelijkheden behoren. Uiteraard in alle gevallen voorzien van goede voorlichting en advies.

Verwijskaart

Wil je een afspraak maken bij R. Schreur Podotherapeut? Dan heb je hier geen verwijskaart van de huisarts meer voor nodig. Podotherapie is tegenwoordig direct toegankelijk. Afhankelijk van je aanvullende verzekeringspolis kom je in aanmerking voor vergoeding. De voetjes van je kind: ga er verstandig mee om.

Vergoeding

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling (deels) vergoed. Voor diabetespatiënten is er (deels) bekostiging vanuit de basisverzekering mogelijk. Vraag er je zorgverzekeraar naar. Wij van R. Schreur Podotherapeut zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Dat is voor zorgverzekeraars een vaak gestelde voorwaarde.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.