De podotherapeut en de pedicure: een gouden combi

De podotherapeut en de pedicure: 5 vragen beantwoord!

BLOG | 16 juni 2024

In onze praktijk vind je een podotherapeut en twee pedicures. Volgens ons een gouden combi, want onze kennis vult elkaar goed aan. Er wordt dan ook veel en vaak samengewerkt bij complexere voetproblemen. Toch bestaat er nog weleens wat verwarring en weten cliënten niet goed wat het verschil is. Daarom beantwoorden we in dit blog enkele vragen die vaak gesteld worden.

podotherapeut

Vraag 1: Wat is het verschil tussen een pedicure en een podotherapeut?

Een pedicure richt zich vooral op de verzorging en preventief onderhoud van voeten. Ze behandelt nagelproblemen, eelt, likdoorns en kloven. Een podotherapeut is uitgebreid medisch geschoold en is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van (complexe) voetproblemen en aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Vraag 2: Kan de samenwerking bijdragen aan preventie van voetproblemen?

Omdat cliënten gemiddeld iedere zes tot acht weken een bezoek aan de pedicure brengen, kan zij vroege tekenen van voetproblemen opmerken. Dat draagt bij aan preventie want door de cliënt meteen door te verwijzen naar de podotherapeut – de lijnen zijn immers kort bij ons – kunnen ernstige problemen vroegtijdig worden aangepakt en verholpen.

Vraag 3: Zijn er voordelen voor mensen met diabetes?

Jazeker. Mensen met diabetes hebben speciale voetzorg nodig. Daarom doen ze er verstandig aan om hun voeten regelmatig te laten verzorgen en screenen door de (medisch) pedicure. Zij zorgt voor het regelmatige onderhoud en de preventieve zorg, zoals het verwijderen van eelt en likdoorns die voor complicaties kunnen zorgen. Veel cliënten met diabetes hebben een verminderd gevoel in hun voeten, waardoor wondjes en blaren minder snel worden opgemerkt. Onze pedicures kunnen in zo’n geval meteen de podotherapeut inschakelen, waardoor erger leed voorkomen kan worden.

Vraag 4: Geldt dat ook voor ouderen?

Ja, want voetproblemen zorgen bij ouderen nogal eens voor mobiliteitsproblemen. Eelt, likdoorns en nagelproblemen kunnen de kwaliteit van leven flink aantasten. Structurele problemen kunnen in dit geval door de podotherapeut worden aangepakt, terwijl de pedicure voor regelmatige voetverzorging en onderhoud zorgt.

Vraag 5: Kan de samenwerking ook blessures bij sporters voorkomen?

Om hun sport goed te kunnen uitoefenen, spelen de voeten van sporters een belangrijke rol. Toch hebben ze vaak te maken met specifieke voetproblemen, zoals blaren en nagelproblemen. Met een regelmatige verzorging kan de pedicure deze op de juiste manier behandelen. De podotherapeut speelt een rol bij het diagnosticeren van sportblessures. Hij kan behandelingen zoals ortheses en revalidatieprogramma’s aanbieden.

Neem contact op

De podotherapeut én pedicures binnen onze praktijk stellen alles in het werk om jouw voet gezond te houden. Je kunt bij ons – naast de verzorging van voeten en het behandelen van voetproblemen – terecht voor advies over goede voethygiëne, de eisen van goede schoenen en zelfzorgmaatregelen. Ervaar je pijn of ongemak aan je voeten? Blijf er niet mee rondlopen, maar neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.