Sportblessures

Sportblessures

Sporten is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. Het is dan ook erg vervelend wanneer het sporten niet meer lukt door een blessure. Het niet goed functioneren van de voet kan leiden tot klachten in het gehele bewegingsapparaat. Zorg ervoor dat je bij een blessure tijdig hulp inschakelt. Zowel een goede behandeling als revalidatie is namelijk in de meeste gevallen nodig om de blessure te verhelpen én terugkeer te voorkomen. Sportpodotherapeut Ruud Schreur helpt hier graag bij.

Typen blessures

Een blessure kan ontstaan wanneer je de lichamelijke grenzen overschrijdt. We onderscheiden hierbij een acute en chronische blessure. Een acute blessure ontstaat door plotseling trauma bij pezen, botten of spieren. Chronische blessures kunnen juist gedurende langere tijd ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door verkeerde techniek of materiaal, zoals schoenen die zorgen voor een verkeerde stand van de voet.

Diagnose stellen

Bij een blessure is het van belang om de oorzaak van de klacht goed te onderzoeken, want deze kan per persoon en per sport verschillen. Hierbij kunnen (afhankelijk van de klacht) een aantal onderzoeken uitgevoerd worden om de diagnose te stellen. In de anamnese probeert de podotherapeut een beeld te krijgen van de klacht (duur, ernst, locatie, ontstaan, eerdere blessures en dergelijke).

Bij de inspectie wordt er gekeken naar standsafwijkingen en mogelijk beenlengteverschil. Het functieonderzoek vormt hier een aanvulling op: de podotherapeut kijkt naar het volledige bewegingsapparaat. Hierbij krijgt de podotherapeut een beeld over de mobiliteit in de gewrichten en spierlengte, spierkracht en welke structuren zijn aangedaan. Middels videoanalyse en drukmeting krijgen we nog een duidelijker beeld over het functioneren van de voet. Ook zal er nader gekeken worden naar de sportschoenen (waaronder de maat, slijtage, geschikt voor de sport en de cliënt).

De behandeling

De behandeling van de blessure verschilt ook per blessure en per klacht. Er zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • gebruik van sport-podotherapeutische zolen
  • schoenmodificaties
  • schoenadvies
  • vilttherapieën en taping
  • (teen)orthese
  • mobiliseren van de voet
  • oefeningen en trainingsadvies

Het belangrijkste bij een blessure is dat er een plan gemaakt wordt voor goed herstel, om weer gerust klachtenvrij te kunnen bewegen en terugkeer van de blessure te voorkomen. Ruud Schreur is sportpodotherapeut, heeft ook werkervaring als sportfysiotherapeut en is al ruim 40 jaar atletiektrainer.

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.