Pijn aan de oudere voet: is er iets aan te doen?

Pijn aan de oudere voet: is er iets aan te doen?

BLOG | 12 april 2024

Veel mensen krijgen bij het ouder worden mobiliteitsproblemen. De oorzaak daarvan moet vaak gezocht worden in aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals reuma, artrose en rugklachten. Maar vergeet ook problemen aan de voeten niet. De oudere voet kan de nodige klachten geven. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig is daar iets aan te doen.

oudere voet

Kwetsbare voet

De oudere voet is een kwetsbare voet. Er verandert veel aan de huid, nagels en zelfs aan de botstructuur als je ouder wordt. Eigenlijk neemt alles af in vitaliteit én functionaliteit. Veelvoorkomende problemen zijn:

  • droge en dunner wordende huid
  • wondjes genezen minder snel
  • verdikte of brokkelige nagels en/of verminderde nagelgroei
  • verhoogde kans op schimmelinfecties
  • standafwijkingen van de tenen en de voet, zoals hallux valgus
  • artrose
  • jicht
  • fat pad syndroom (waarbij de kussentjes vet onder je voeten verdwijnen)
  • neuroom van Morton (beknelling van de gevoelszenuw tussen je middenvoetsbeentjes)
  • pijn en stijfheid van gewrichten

Goede verzorging oudere voet erg belangrijk

Een goede verzorging en onderhoud van de oudere voet is dan ook belangrijker dan ooit. Met dagelijks wassen, insmeren met een voedende crème, goed passende schoenen, geen knellende kousen of sokken en elke dag voetgymnastiek zet je al een goede eerste stap. Maar daarmee los je niet alle pijn en ongemakken op. Daarvoor heb je toch echt de hulp nodig van een specialist

Altijd maatwerk

Als podotherapeut kan ik daarin veel betekenen. In één van mijn eerdere blogs kun je lezen uit welke therapie of therapieën een behandeling van de oudere voet kan bestaan. Het is altijd maatwerk. Geen mens is immers gelijk. Daarom vinden er tijdens een eerste consult altijd eerst een intakegesprek en diverse onderzoeken plaats om jouw klacht goed in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomsten kan ik dan een behandelplan opstellen.

Optimale conditie

Het belang om de oudere voet in een optimale conditie te houden, wordt vaak onderschat. Maar bedenk dat pijn aan je voeten uiteindelijk ook impact heeft op het onderhouden van je conditie. Voldoende bewegen is natuurlijk op elke leeftijd belangrijk, maar helemaal als je ouder wordt. Het helpt je om zowel fysiek als mentaal fit te blijven en je zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden.

Maak een afspraak

Heb je één van de hierboven genoemde klachten aan je voeten of pijn in je knieën, heupen of (onder)rug? Maak dan eens een afspraak – een verwijzing van de (huis)arts is daarvoor meestal niet nodig en de therapie wordt vaak (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent – want de kans is groot dat ik die pijn of dat ongemak kan verlichten of verhelpen. Blijf er niet mee rondlopen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.