Pijn aan je enkel? De podotherapeut helpt je!

Pijn aan je enkel? De podotherapeut helpt je!

BLOG | 9 januari 2024

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedereen maakt weleens een pijnlijke, onverwachtse beweging of een misstap. Je enkel klapt naar binnen of buiten en er schiet een golf van pijn doorheen. Het is hinderlijk wanneer je enkel pijn doet, want dat belemmert je mobiliteit! Gelukkig kan de podotherapeut je verder helpen.

Enkel

Door je enkel gaan

Pijn aan je enkel ontstaat ook wel doordat je ‘door je enkel’ gaat, waarbij je enkel verzwikt of verstuikt raakt. Bijvoorbeeld doordat je enkelbanden zijn opgerekt of als er zelfs een scheurtje aanwezig is. Mogelijk is ook het gewricht in je enkel aangetast. Dit uit zich vaak in zwelling, roodheid en/of je enkel wordt blauw.

Koelen of niet?

Nadat je je enkel hebt verzwikt, is het verstandig om direct te koelen om zwelling tegen te gaan. Maar wanneer je enkel langer verzwakt is en je je in de herstelfase bevindt, is het beter om af te zien van koelen. Na de initiële ontstekingsfase en een periode van rust is het raadzaam je enkel geleidelijk te belasten. Op deze manier stimuleer je de bloedcirculatie en draag je bij aan het versterken van je enkel. Maar het kan zijn dat je regelmatig door je enkel gaat. Dan kan chronische enkelpijn ontstaan.

Risicofactoren

De reden waardoor je door je enkel gaat, verschillen per persoon. De risicofactoren zijn bijvoorbeeld:

  • Sporten (op hoog niveau). Vooral bij zaalsporten, voetbal, hardlopen of hockey zie je veel enkelblessures.
  • Overgewicht
  • Oudere leeftijd
  • Een wedstrijd spelen zonder voorbereiding/warming-up
  • Verkeerde stand van je voeten
  • Zwakke en flexibele spieren en banden

Artrose

Maar je enkelpijn kan ook voortkomen uit een aandoening die bekend staat als artrose. Bij artrose slijt het kraakbeen in je enkelgewricht. Je gewricht is belangrijk voor soepele beweging. Zodra er dus slijtage optreedt, vermindert de beweeglijkheid van je enkel en ontstaat er stijfheid. Dit veroorzaakt de pijn. De oorzaak van deze vervelende aandoening is onbekend. Maar wat wel duidelijk is, is dat je leeftijd, gewicht, erfelijkheid en gewrichtsbeschadigingen in het verleden invloed hebben.

Hulp van podotherapeut

Wat de reden van je enkelpijn ook is, het kan heel vervelend zijn voor je dagelijks leven. Verminderde mobiliteit maakt eenvoudige taken zoals lopen, fietsen, autorijden of andere bewegingen moeilijker. Bij R. Schreur Podotherapeut kunnen we je helpen de pijn te bestrijden.

Wat te doen?

Tijdens een intakegesprek leren we jou en je klacht graag beter kennen. Het is namelijk essentieel om eerst de oorzaak van je enkelpijn te achterhalen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op. We kunnen bijvoorbeeld podotherapeutische zolen laten maken om je voeten te ondersteunen, waardoor je kans op het verzwikken van je enkel afneemt. Daarnaast kunnen we dit aanvullen met spierversterkende oefeningen. Heb je artrose? Dan zijn er ook goede, stevige schoenen nodig om de pijn te verlichten. Je hoeft niet te blijven rondlopen met een pijnlijke enkel. Wil je graag meer weten? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.