Chemotherapie en pijnlijke voeten

Chemotherapie en pijnlijke voeten

BLOG | 13 december 2023

Kanker is een ontzettend nare ziekte die een verregaande invloed heeft op je lichaam. Dit wordt mede veroorzaakt door het gebruik van agressieve geneesmiddelen, zoals chemotherapie. Dat heeft effect op je huid, je haren, maar ook je voeten. De voeten van Milan (43) veranderden flink door chemotherapie. ‘Op een gegeven moment kon ik niet meer comfortabel lange afstanden lopen.’

Chemotherapie

Slecht nieuws

Milan vertelt: ‘Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik de diagnose darmkanker. Ik was compleet in shock en erg angstig. Het was darmkanker in stadium twee. Gelukkig kreeg ik te horen dat de kans op het overwinnen van de kanker groot was. Een operatie was sowieso nodig. Zo zou er een deel van mijn darm verwijderd worden waar de tumoren zich bevonden. Omdat er meerdere tumoren zaten, besloten de artsen dat er chemotherapie als aanvulling nodig was. Op die manier was de kans op terugkeer van de kanker kleiner. Maar het effect van de chemo had ik zwaar onderschat.’

Klachten kwamen tevoorschijn

‘Een paar weken na mijn operatie begon ik met mijn chemokuren. Na ongeveer drie kuren achter de rug te hebben, kreeg ik veel last van klachten. Mijn haren vielen uit, ik voelde mij zwak, moe, misselijk en mijn conditie was ver te zoeken. Maar de klacht waar ik niet op had gerekend, waren mijn pijnlijke voeten. Mijn huid werd rood en schilferig en mijn nagels brokkelden af. Dat was nog te doen. Het was vooral de zenuwpijn die mij het meest belemmerde.’

Verlichting zoeken

‘Ik dacht dat ik de bijwerkingen van chemo wel kon verdragen. Maar zodra je niet lekker meer in je vel zit, je weerstand afneemt en je voeten ook nog pijn beginnen te doen, is het toch moeilijker om het vol te houden. Toen ik op een gegeven moment niet meer goed kon lopen, besefte ik dat het tijd was om hulp te zoeken. Ik had verlichting nodig.’

De oplossing

‘Ik besprak de situatie met mijn oncoloog en die stelde voor om naar een podotherapeut te gaan. R. Schreur Podotherapeut was de eerste die verscheen in mijn zoekbalk. De website gaf mij het vertrouwen dat ik hier in goede handen zou zijn. Ik plande een intakegesprek in en samen overlegden we wat er mogelijk was.’

Stukje steun

‘Het verlichten van de pijn in mijn voeten lijkt misschien een klein aspect van de behandeling, maar het maakte mijn periode van ziekte draaglijker. Ruud dacht heel betrokken en deskundig mee. Hij kwam met het voorstel mijn nagels en huid te verbeteren en een drukverdelend voetbed te laten maken voor mijn zenuwpijn. Na een reeks podotherapeutische behandelingen kan ik zeggen dat het echt een noodzakelijke steun was voor zowel mij en mijn voeten. Tegenwoordig ben ik uit de medische molen en schoon verklaard. Ruud heeft in ieder geval voor een stuk verlichting gezorgd!’

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.