Goede schoenen: wat je moet weten

Goede schoenen: wat je moet weten

BLOG | 14 maart 2024

Schoenen: daar kun je er nooit genoeg van hebben. Van killerheals tot hippe zomerslippers en van stoere boots tot kleurige flatjes. Bij elke outfit heb jij passend schoeisel. Toegegeven: ze zitten niet allemaal even comfortabel. Na een dag op die hoge hakken of platte flatjes voelen je voeten pijnlijk en vermoeid. Maar ja, dat heb je er voor over, want het oog wil ook wat. Toch is het uiterlijk beslist ondergeschikt aan de veel belangrijkere functies: bescherming en ondersteuning die alleen goede schoenen je geven.

goede schoenen

Fundering

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar goede schoenen zijn enorm belangrijk. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je na een lange dag geen pijnlijke voeten hebt, maar ook om een scala aan klachten in de toekomst te voorkomen. Je zou je voeten kunnen zien als de fundering van je lichaam. Zodra die ‘fundering’ mankementen gaat vertonen, begint je lichaam ook te protesteren.

Problemen en klachten

Met goede schoenen kun je onder andere de volgende problemen voorkomen:

  • vorming van blaren, eelt en likdoorns
  • hielspoor
  • hallux valgus
  • knieklachten
  • heupklachten
  • (lage) rugklachten
  • houdingsklachten

Ook goede schoenen kunnen mooi en modieus zijn

Goede schoenen hebben nog weleens het imago lomp en lelijk te zijn, maar bedenk dat ze ook heel mooi en modieus kunnen zijn. In mijn praktijk kom ik dagelijks de gevolgen tegen van het dragen van schoenen die niet goed zijn voor je voeten. Vooral bij het ouder worden, kan dat vervelende problemen gaan geven.

Wanneer je voor het eerst bij me komt, begin ik daarom altijd eerst met een intakegesprek en diverse onderzoeken om de diagnose vast te stellen. Aan de hand van de uitkomsten daarvan maak ik een behandelplan op maat. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het aanmeten van podotherapeutische zolen, (teen)ortheses of aanpassingen aan je schoen. Dat kan helpen om het verergeren van de klachten te voorkomen en de pijn te verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Toch blijft voorkomen beter dan genezen en daarom leg ik als podotherapeut mijn cliënten altijd uit waarop ze moeten letten bij het kopen van nieuw schoeisel. In een eerder blog ging ik al eens uitgebreid op de aanschaf van goede schoenen in. ‘Moet’ je echter op hoge hakken lopen, bijvoorbeeld vanwege je werk? Zorg dan dat je gelijk een gezonder alternatief voor je voeten bij je hebt dat je kunt aantrekken zodra je vrij bent. En ook voor een avondje uit is het heus niet erg als je die stiletto’s of ballerina’s een keertje draagt.

Intakegesprek

Als je je er maar bewust van bent dat ze slecht voor je voeten – en dus voor de rest van je lichaam – zijn en je ze alleen nog maar incidenteel draagt. Wil jij graag een advies op maat? Neem dan vooral eens contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.