Pijnlijke voeten door reuma? Ga aan de wandel!

Pijnlijke voeten door reuma? Ga aan de wandel!

BLOG | 26 juli 2023

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben er last van: reuma. Een vervelende ziekte waarbij chronische ontstekingen voor veel pijn zorgen. Reuma kan overal in het lichaam voorkomen, ook in je voeten. Dit kan je bewegingsvrijheid erg beperken. Maar wist je dat je de pijnklachten erg kunt beperken?

Reuma

Reuma? In beweging!

Wanneer je kampt met reuma, belast je de pijnlijke plekken het liefst zo min mogelijk. De pijn houdt je tegen om überhaupt in beweging te komen. Toch is het belangrijk om juist wél te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. Hierdoor train je de spieren rondom de pijnlijke gewrichten. Sterkere spieren vormen een soort ‘schild’ voor je pezen of gewrichten, wat tot pijnvermindering kan leiden.

Geen strak schema

Wanneer je beweegt, is het aan te raden om niet een te streng schema voor jezelf op te stellen. Bouw, zeker in het begin, rustig op. Denk bijvoorbeeld aan een kwartiertje wandelen om de dag. Wanneer dit goed voelt, kun je er weer een paar minuten toevoegen en langere afstanden wandelen. Luister daarbij wel altijd goed naar je lichaam en ga niet over je grenzen. Je wilt niet voor onnodig meer pijn zorgen.

Bijkomende klachten verminderen

Reuma is een onvoorspelbare aandoening. Door de ontstekingen of vergroeiingen komt er veel druk en wrijving op je voeten. Daardoor kunnen er ook kleine wondjes ontstaan. Of brokkelige ingegroeide nagels en eeltplekken. Om ervoor te zorgen dat deze tijdens het wandelen niet voor meer pijn zorgen, is het goed een pedicure te bezoeken. Hierin kan ik he verder adviseren. De praktijk van R. Schreur Podotherapeut werkt samen met deskundige pedicures.

Goede schoenen aanschaffen

Een ander belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden bij reuma goede schoenen. Daarmee bescherm je je voeten en houd je het lopen zo comfortabel mogelijk. Kies voor schoenen met een extra zachte voering van binnen. Daarnaast is een goede dempende zool aan te raden. Schoenen moeten zacht, verend en licht van gewicht zijn. Ook hierin kunnen wij je adviseren.

R. Schreur Podotherapeut

Iedere reumavoet is anders. Daarom staat een persoonlijke behandeling voorop. Wanneer jij je klachten wilt aanpakken, onderzoeken wij naar (afwijkingen in) je looppatroon en de conditie van je voet(en). Ook kijken we welke schoenen je het beste kunt dragen. Blijft de pijn aanhouden? Dan zijn er ook mogelijkheden zoals een viltbandage, teenorthese of correctiezolen. Maak het jezelf makkelijker, waardoor je ook fijn kunt wandelen! Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.