Schoenen kopen? Weet waar je op moet letten

Schoenen kopen? Weet waar je op moet letten

BLOG | 13 maart 2023

Je bent dol op schoenen kopen en hebt door de jaren heen dan ook al een leuke collectie bij elkaar geshopt: van chique pumps met killerheels tot gave slippers en van schattige ballerina’s tot luchtige sandalettes. Nog veel belangrijker dan het uiterlijk van je schoeisel en of ze passen bij je outfit, is of ze wel genoeg steun geven aan je voeten. Daarmee kun je uiteindelijk veel narigheid voorkomen.

schoenen-kopen

Voorkomen is beter dan genezen

Want ook al heb je gezonde voeten, door verkeerd schoeisel kun je vervelende klachten oplopen. En dan heb ik het nog niet eens over blaren of likdoorns, want je kunt er zelfs ernstigere en blijvende afwijkingen aan je voet door creëren. Hallux valgus is daar een bekend voorbeeld van. Er kunnen zelfs houdingsklachten ontstaan. Wanneer je een aandoening hebt waardoor je voeten kwetsbaarder zijn, zoals diabetes, is het extra belangrijk dat je bij het schoenen kopen let op de juiste steun en pasvorm. En nee, dat betekent heus niet dat de keuze zich beperkt tot saaie, vormeloze exemplaren. Ook goede schoenen kunnen heel leuke schoenen zijn.

Hierop moet je letten

Het is een vooroordeel dat goed schoeisel altijd duur is. Goede schoenen kun je in elke schoenenwinkel kopen. Ze hoeven ook niet van een bepaald merk te zijn, mits ze maar aan de volgende eisen voldoen:

  • stevig in het midden en soepel aan de tenen, zodat je voet zich goed kan afrollen
  • een goede pasvorm die ruimte geeft aan de breedte van je voet, de hoogte van je wreef en de lengte van je tenen
  • stevige hiel
  • een hakje dat niet hoger dan 2,5 centimeter is
  • een uitneembare binnenzool
  • een vetersluiting

Schoenen kopen

Ga altijd in de middag schoenen kopen, want dan zijn je voeten vaak wat dikker dan ’s morgens vroeg wanneer je net uit bed komt. Neem de juiste dikte sokken of pantykousjes mee die je van plan bent om in deze schoenen te gaan dragen. Pas ook altijd beide schoenen. Bijna niemand heeft aan beide voeten exact dezelfde maat. Kies daarom altijd de maat van je grootste voet. Blijf niet zitten als je je schoenen past, maar loop er even een paar passen op. Als je staat of loopt vallen je voeten namelijk net een beetje groter uit dan wanneer je zit.

Let ook op de binnen- en onderkant

Natuurlijk is het belangrijk dat je schoen er aan de buitenkant leuk uitziet, maar bekijk ook de binnen- en onderkant even kritisch. Wanneer je steunzolen draagt, moet de binnenzool van je nieuwe schoenen eruit kunnen worden gehaald. Check of je naden of stiksels voelt. Vooral bij de diabetische voet kan dit voor wondjes zorgen. Van welk materiaal zijn de schoenen gemaakt? Leer verdient de voorkeur omdat het ventileert én goede steun geeft terwijl het toch soepel is. Tot slot verdient ook de zool nog de nodige aandacht. Een rubberen of profielzool zorgt ervoor dat je niet snel zult uitglijden.

Vrouwelijke touch

Wil je toch een hakje? Kies dan bij voorkeur een schoen met een hakje dat niet hoger is dan 2,5 centimeter en dat net zo breed is als je schoen. Vrouwelijk, maar toch met voldoende steun.

Contact

Schoenen kopen kan gewoon nog steeds een leuk tijdverdrijf blijven. Mocht je nog meer tips of adviezen willen als je nieuwe, maar vooral goede schoenen willen aanschaffen, of wil je weten of de schoenen die je hebt goed voor je voeten zijn, schroom dan niet om contact met me op te nemen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.