Diabetische voet? Dit moet je weten!

Diabetische voet? Dit moet je weten!

BLOG | 15 november 2023

Gediagnosticeerd worden met diabetes is een verandering in je leven. Je moet aan de slag met insuline inspuiten en je bloedsuiker kunnen meten. Of je krijgt te maken met een diabetische voet, een vervelende bijkomende klacht. Maar wat houdt het precies in? In dit blogartikel lees je alles over de diabetische voet.

Diabetische voet

Oorzaak diabetische voet

Suikerziekte is geen leeftijdsgebonden aandoening. Iedere leeftijd kan ermee te maken krijgen. Wanneer iemand langere tijd last heeft van diabetes, kan een diabetische voet ontstaan. Diabetes beschadigt namelijk de bloedvaatjes en zenuwen. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door in de benen en voeten en vermindert het gevoel in de voet.

De symptomen

Door de gevoelloosheid worden wondjes minder goed opgemerkt, waardoor ze kunnen gaan ontsteken of zich zelfs ontwikkelen tot een zweer. Daarnaast kan de gevoelloosheid een negatief effect hebben op de houding. De voeten kunnen vervormen, of er ontstaan drukplekken en eelt. Andere verschijnselen die bij een diabetische voet horen, zijn:

  • Koude voeten als gevolg van een verstoorde bloedsomloop
  • Tintelingen of pijnscheuten
  • Verkleuringen aan de tenen en voet
  • Vaatproblemen
  • Huid- en nagelklachten
  • Vatbaarheid voor infecties
  • Verminderde beweeglijkheid

Onderzoek en screening

De podotherapeut heeft als hoofddoel om voetwonden bij mensen met diabetes te voorkomen en te behandelen. Daarom omvat de behandeling, naast het normale onderzoek, ook een grondige voetscreening waarbij de huid, stand en beweeglijkheid van de voet worden gecontroleerd op (aanstaande) klachten. De podotherapeut gebruikt een stemvork en een kunststof draad om het gevoel te controleren. Met een zogenaamde doppler wordt de doorbloeding getest.

Advies en behandeling

Op basis van het onderzoek en de voetscreening stelt de podotherapeut een persoonlijk advies op. Dit omvat advies voor de verzorging van de voeten, schoenadvies om drukplekken en eelt te voorkomen, en indien nodig advies voor vervolgbehandelingen. Wanneer er al bestaande klachten zijn, zal de podotherapeut deze behandelen.

Neem contact op!

Bij diabetes is het belangrijk om voorzichtig te zijn met je voeten. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden we aan om je voeten regelmatig te laten controleren door een specialist. Verder is het aan te raden om onderdelen van de voetverzorging, zoals eelt, likdoorns en lastig te knippen nagels, niet zelf uit te voeren maar door een pedicure te laten verzorgen. Wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op.

    Deel dit bericht op:

    Ook interessant voor jou

    Ga naar het afsprakenportaal

    Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.