Speciale aandacht voor de diabetische voet
Aandacht voor de diabetische voet
Wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier patiënten met diabetes vroeg of laat te maken krijgt met een voetprobleem: de zogenoemde ‘diabetische voet’? Mensen met suikerziekte hebben namelijk een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Voor hen is het extra belangrijk om hun voeten jaarlijks te laten controleren door een podotherapeut.
Suikerziekte
Diabetes, in de volksmond ook vaak ‘suikerziekte’ genoemd, kan schade aan je bloedvaten en zenuwen veroorzaken. Iedereen die deze ziekte heeft, weet hoe belangrijk het is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Iedere diabetespatiënt weet ook dat dat soms makkelijker gezegd dan gedaan is. Er zijn immers genoeg factoren die je bloedsuikerspiegel kunnen doen pieken of dalen: van stress, koorts of een ontsteking tot ‘verkeerde’ voeding en bepaalde medicijnen. Daarbij bestaat het gevaar dat wanneer je regelmatig een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, je bloedvaten en zenuwen worden beschadigd.
Diabetische voet
Een van de gevolgen daarvan is zenuwschade (neuropathie) aan je voeten. Een wondje, dat bijvoorbeeld is ontstaan bij het nagelknippen, een steentje in je schoen of een knellende schoen, voel je niet. Door de slechte doorbloeding zal een dergelijk wondje niet (snel) herstellen. Door de uitval van zenuwen kunnen je voeten van stand veranderen of stijver worden waardoor er weer drukplekken kunnen ontstaan. Je bent gevoeliger voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels. Al dit soort gevolgen van diabetes kunnen leiden tot een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en wondjes die uiteindelijk zelfs tot amputaties kan leiden.
Tips voor thuis
Ook als je (nog) geen klachten hebt, is het verstandig om de volgende zaken in acht te nemen:
- loop nooit op blote voeten
- controleer je schoenen op steentjes voordat je ze aantrekt
- was je voeten elke dag met handwarm water
- droog je voeten zorgvuldig af, vooral tussen je tenen
- neem nooit een voetenbad
- verzorg je voeten iedere dag met een zachte crème
- trek elke dag schone, het liefst naadloze, sokken aan
- draag schoenen die je goed passen
Screening
Daarnaast doe je er verstandig aan om je voeten jaarlijks door de podotherapeut te laten screenen. Bij de screening van een diabetische voet worden de volgende zaken gecontroleerd:
- inspectie huid, afwijkende stand en druk- of eeltplekken
- gevoel
- doorbloeding
- mobiliteit van je gewrichten
Advies en verzorging
Na de controle adviseert de podotherapeut je over hoe je je huid optimaal kunt verzorgen en over de juiste pasvorm van je schoen. Bestaande wondjes worden, eventueel samen met andere specialisten, verzorgd en er wordt gekeken hoe drukplekken voorkomen of verminderd kunnen worden.
De podotherapeut helpt
De diabetische voet: ga er verstandig mee om, ook als je (nog) geen klachten hebt en breng regelmatig een bezoek aan de podotherapeut. Voor diabetespatiënten met risicovoeten is er (deels) bekostiging vanuit de basisverzekering mogelijk. Voor overige patiënten is er vaak een vergoeding van de aanvullende verzekering nodig. Dit hangt af van de zorgverzekeraar. Wij van R. Schreur Podotherapeut zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Dat is voor zorgverzekeraars een vaak gestelde voorwaarde.