Alles wat je wilt weten over groeipijn

Alles wat je wilt weten over groeipijn

BLOG | 20 september 2023

Het lichaam ondergaat verschillende ontwikkelingen. Zo groei je van baby tot peuter, van peuter tot kleuter, en van kleuter tot schoolkind. Groei vindt plaats in zowel mentale als fysieke aspecten. Tijdens deze groeiperiodes kan er plotseling pijn optreden. In dit blogartikel lees je de meest gestelde vragen over groeipijn!

Groeipijn

Op welke leeftijd komt het veel voor?

In de praktijk is vaak te zien dat groeipijn zich kan voordoen vanaf het derde levensjaar. Rond deze leeftijd tot en met acht jaar begint vaak de eerste groeispurt. Maar zodra een kind de puberteit bereikt (rond 12 jaar), kan er weer opeens een flinke groeispurt in lengte optreden.

Hoe ontstaat het?

Tijdens een groeispurt kunnen de spieren korter worden dan de botten. Dit komt doordat de spieren strak worden getrokken, wat leidt tot groeipijn. Deze pijn doet zich vaak voor in beide benen, rond de knieën, kuiten of dij- en scheenbenen. Maar ook in de voeten van je kind kan het voorkomen. Het zeurende gevoel begint vaak ’s avonds of ’s nachts, wanneer het lichaam in rust is. Het kan zijn dat je kind er wakker van wordt. De pijn komt plotseling op en verdwijnt meestal weer na ongeveer een kwartier.

Kan ik groeipijn in de voeten herkennen?

Groeipijn kan, naast ’s nachts, ook overdag voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het zich manifesteert in de voeten. Misschien weigert je kind vaker te lopen? Vraagt hij vaak om gedragen te worden? Dit kan duiden op problemen met de voeten, zoals groeipijn.

Wat kan er tegen gedaan worden?

Groeipijn is een onschuldige klacht. Maar als je kind er vaak last van heeft en het dagelijks functioneren beïnvloedt, kan professionele hulp wenselijk zijn. De podotherapeut helpt graag verder. Het voornaamste doel is het verlichten van de pijn. Om te bepalen wat hiervoor nodig is, is uitgebreid onderzoek essentieel.

R. Schreur Podotherapeut

Tijdens het onderzoek worden de stand en beweeglijkheid van de voeten onderzocht, evenals de omliggende gewrichten, zoals de knieën en enkels. Ook de manier van lopen wordt beoordeeld. Zodra duidelijk is dat de klacht daadwerkelijk groeipijn is, wordt passend schoenadvies gegeven. Kindervoeten groeien snel, dus de juiste maat is van essentieel belang. Daarnaast kijkt de podotherapeut naar de pasvorm en functionaliteit van de schoenen. Alles moet zorgvuldig passen, zodat je kind zonder pijn kan lopen!

Ben je benieuwd of heb je nog vragen? Neem gerust contact op.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.