’Hardlopen lukt eindelijk weer zonder pijn’

’Hardlopen lukt eindelijk weer zonder pijn’

BLOG | 28 juni 2023

Sporten doen we voor onze lichamelijke gezondheid. Je wordt er fit en sterk van en het helpt bij een goede conditie. Maar beweging betekent soms veel meer. Voor Linda (43) diende hardlopen echt als een uitlaatklep. Helaas kreeg ze te maken met vervelende enkelblessure, waardoor ze gedwongen moest stoppen.

Hardlopen

Pijn

Linda vertelt: ‘Ik was bezig met mijn dagelijkse hardloopsessie toen ik een zeurende pijn begon te voelen. Het zat wat rond mijn enkel, waardoor elke stap die ik zette pijn deed. Daarom stopte ik wat eerder met hardlopen, in de hoop dat rust de pijn zou doen verdwijnen. Maar de volgende dagen bleef de pijn aanhouden. Hoewel er een echte doorzetter in mij zit, moest ik er wel aan geloven: ik kon niet meer hardlopen.’

Frustrerend

‘En dat bracht zoveel frustratie met zich mee. Natuurlijk omdat ik wist dat dat impact zou hebben op mijn fitheid. Ik kon nog wel bewegen, maar mijn voet kon alleen een wandeltempo aan. Dat was echt een groot verschil met de beweging die mijn lichaam eerst kreeg. Daardoor merkte ik dat mijn kracht en conditie erg achteruit ging. Maar de frustratie lag ook op mentaal vlak. Ik vond het heerlijk om mijn hoofd leeg te maken tijdens mijn dagelijkse rondje. Om elke keer een doel te stellen en deze te behalen. Dit miste ik op een gegeven moment flink.’

Kleine stapjes

‘Eigenwijs als ik ben, probeerde ik na een tijdje rust toch weer een rondje te rennen. Dat ging in het begin wel goed. Maar na een aantal kilometer kwam de pijn weer opzetten. Ik nam het voor lief en bleef hardlopen, maar het werd écht ondraaglijk. Ik besefte dat ik toch professionele hulp moest zoeken. Via een vriendin kwam ik terecht bij R. Schreur Podotherapeut.’

Langs bij de podotherapeut

‘Tijdens het intakegesprek met Ruud voelde ik mij meteen gehoord. Ik kon rustig mijn verhaal doen en Ruud stelde veel vragen over mijn klachten, de locatie en de duur van mijn pijn. Hierna volgen een eerste inspectie en palpatie, en nog een aantal andere onderzoeken. Hieruit bleek dat mijn pezen overbelast waren en daardoor de pijn ontstond. We besloten nog een behandeling in te plannen voor sportpodotherapie. Ik moest oefeningen doen en kreeg trainingsadvies voor thuis. Ook gaf Ruud tips voor de juiste hardloopschoenen.’

Pijnvrij hardlopen

‘Inmiddels ben ik een aantal weken verder en na een gebalanceerde opbouw kan ik nu opgelucht ademhalen: ik mag mijn intensieve hardlooprondjes weer oppakken! Dat voelt echt enorm goed. Ik ben heel blij dat ik de stap naar de podotherapeut heb gezet. Ik kan weer zonder pijn hardlopen! Ik weet nu dat ik ook echt lief moet blijven voor mijn voeten.’

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.