Veelvoorkomende voetklachten én hun behandeling

Veelvoorkomende voetklachten én hun behandeling

BLOG | 23 augustus 2023

Je gebruikt je voeten zonder erbij na te denken. Tenminste, totdat er iets aan mankeert. Dan merk je vaak pas hoe afhankelijk je ervan bent. Wist je dat veel mensen ergens in hun leven last krijgen van voetklachten? In dit blogartikel zetten we de meest voorkomende voetklachten voor je op een rijtje.

Voetklachten

Voetklacht 1: hielspoor

Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten. Je ervaart hierbij een felle of stekende pijn onder je hiel. Deze pijn komt vooral voor wanneer je loopt of staat. Het ontstaat doordat je je hiel of voetpezen hebt overbelast. Bijvoorbeeld door sporten, slechte schoenen of overgewicht. Je hielbeen kan ook gevoelig zijn zodra je er op drukt. Daarnaast kan het gepaard gaan met een lichte zwelling.

Voetklacht 2: achillespeesblessure

Een klein stukje naar boven vanaf je hiel zit de achillespees. Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van het lichaamsdeel. Meestal komt het voor bij sporters die ‘explosieve’ bewegingen moeten maken en veel springen.

Voetklacht 3: platvoet

Wanneer je merkt dat je voet volledig de grond raakt en eigenlijk geen holte meer is onder de voet, spreken we van een platvoet. Dit wordt ook wel een doorgezakte voet genoemd. De voetboog aan de binnenzijde is dan niet hoog genoeg. Het ontstaat door een verkeerde stand van je been, een bepaald letsel of overbelasting van de voet. Het kan ook een genetische kwestie zijn. Kort gezegd raakt je voet volledig de grond, zonder boog. Dat kan voor pijn zorgen in je voeten, maar ook je heup, knie, enkel, onderrug, of onderbenen.

Voetklacht 4: doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet ervaart men pijn in de bal van de voet. Soms klaagt men over een doof gevoel en soms echt over pijn in de bal van de voet. Meestal is er een lichte zwelling zichtbaar ter hoogte van het tweede en derde middenvoetsbeentje. Deze klachten verergeren door belasting. Hierdoor kan de voet niet meer optimaal afwikkelen. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een doorgezakte voorvoet. Het dragen van hakken en te kleine schoenen kunnen een rol spelen. Ook komt deze klacht vaak voor bij ouderen.

Voetklacht 5: hallux valgus

Hallux valgus is de lastige benaming van een ‘scheve grote teen’. Dit is een veel voorkomende klacht, waarbij je teen verkeerd is gaan groeien. Het kan zijn dat je dit van jongs af aan al hebt. Maar ook aandoeningen zoals reuma of Diabetes Mellitus zorgen voor vergroeiingen. Het is in ieder geval een vervelende klacht, die voor pijn zorgt door wrijving in je schoenen en bijkomende wondjes of irritaties.

Voetklacht 6: nagel- en huidproblemen

Als laatste hebben we nog de nagel- en huidproblemen aan je voet. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Likdoorns die ontstaan doordat schoenen of sokken te veel op je huid hebben gedrukt.
  • Overtollig eelt: door druk en wrijving maken je voeten uit bescherming te veel eelt aan. Deze verdikte huid kan voor irritatie zorgen.
  • Ingegroeide nagels: door verkeerd knippen kunnen de zijkanten van je nagel te veel buigen en drukken op de onderliggende huid. Dat zorgt voor ontstekingen en zwelling van je nagel.

Welk nagel- of huidprobleem je ook hebt aan je voet, meestal kan het opgelost of verlicht worden met goede schoenen of een professionele pedicure.

Voetklachten verhelpen

Een podotherapeut kan je verder helpen. Met de nodige kennis en ervaring zijn alle genoemde klachten te herstellen. Tijdens een intakegesprek kijken we samen wat er nodig is om je voeten weer pijnvrij te krijgen. Op die manier heb jij geen belemmeringen meer in je dagelijkse ritme en kun je vrijuit bewegen!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.