De intake bij de podotherapeut: dit kun je verwachten

De intake bij de podotherapeut: dit kun je verwachten

BLOG | 13 februari 2023

Je bent met je voet-, knie-, been- of heupklachten bij je (huis)arts of medisch specialist geweest en hebt een verwijskaart gekregen voor de podotherapeut. Binnenkort heb je een afspraak. Wat kun je verwachten?

intake

Anamnese

Om je goed te kunnen behandelen, zal de podotherapeut tijdens de intake eerst een grondig onderzoek verrichten om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Afhankelijk van je klachten kunnen verschillende methodes worden ingezet om dit goed in beeld te brengen. Dit begint met een zogeheten anamnese. De podotherapeut stelt vragen over de locatie en de duur van de pijn, hoe de pijn is ontstaan en welke andere dingen mogelijk meespelen. Deze informatie is essentieel voor de podotherapeut, omdat het helpt een algeheel beeld te krijgen van de klachten.

Inspectie en palpatie

De volgende stap van de intake is de inspectie en palpatie. Hoe ziet je voet eruit? Heeft je voet een afwijkende stand? Heeft de huid een andere kleur dan normaal gesproken kan worden verwacht en zijn er nog andere afwijkingen of bijzonderheden te zien? Heb je pijnklachten? Dan zal de podotherapeut dit proberen uit te lokken om te ontdekken of je wellicht afwijkingen in je botstructuur hebt. Door goed te kijken en te voelen, wordt een eerste indruk van je voet verkregen.

Functieonderzoek en ganganalyse

Je voet bevat nogal wat gewrichten: 33 om precies te zijn. Tijdens het functieonderzoek worden de bewegingsmogelijkheden en de stabiliteit van die gewrichten getest. Soms kan de oorzaak van knie-, heup- of rugpijn worden veroorzaakt door problemen in de voet. In dat geval wordt het functieonderzoek verder uitgebreid. Er worden spiertesten gedaan en gekeken op welke plaatsen en bij welke druk of houding pijnklachten worden ervaren. Ook wordt in kaart gebracht hoe je je voet afwikkelt als je loopt, en hoe zich dat verhoudt tot de beweging van je knieën, heupen en romp.

Podoscopie en podografie

Een podoscoop is een lichtbak met op de bodem een spiegel. Door op de lichtbak te gaan staan, ziet de podotherapeut hoe de drukverdeling op je voetzolen is. Die drukverdeling onder je voet kan ook worden beoordeeld met een podograaf: een drukmeetplaat waarop je kunt staan of lopen. Ook met een blauwdruk of schuimafdruk kan die drukverdeling gemeten worden.

Schoeninspectie

De podotherapeut kan tijdens de intake ook het één en ander afleiden aan de schoenen die je draagt. De slijtage van je schoenzolen, zeker wanneer deze niet gelijkmatig is, geeft namelijk informatie over je looppatroon en de mogelijke oorzaak van je klachten.

Diagnose

Alle klachten en symptomen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, leiden met behulp van een differentiaaldiagnose tot het stellen van een definitieve diagnose. Een differentiaaldiagnose is een wetenschappelijke methode om uit de lijst met aandoeningen waaraan je zou kunnen lijden, met daarnaast de uitkomsten van het onderzoek, een diagnose te kunnen stellen. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.

Maatwerk

Afhankelijk van wat jij nodig hebt, kan het behandelplan bestaan uit het aanmeten van podotherapeutische zolen, een (teen)orthese, schoenmodificaties, vilttherapie en taping, een nagelbeugel, een nagelprothese, een instrumentele behandeling, een wondbehandeling of schoenadvies. Wellicht volgt er nog een diabetes- of reumascreening en behandeling. Een behandelplan is altijd maatwerk, maar voor iedereen is er voorlichting en advies over de (preventieve) maatregelen die je kunt nemen.

Afspraak voor intake

Voor een afspraak heb je tegenwoordig niet langer een verwijzing van je (huis)arts of medisch specialist nodig. Wij van R. Schreur Podotherapeut zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Dat is voor zorgverzekeraars een vaak gestelde voorwaarde om de behandeling vanuit je aanvullende verzekeringspolis (deels) te vergoeden. Maak daarom nu een afspraak voor een intake!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.