Kniepijn? De podotherapeut helpt!

Kniepijn? De podotherapeut helpt!

BLOG | 5 december 2022

Kniepijn kan schijnbaar uit het niets ontstaan. Je voelt bijvoorbeeld ineens een acute pijnscheut die ervoor zorgt dat je bijna niet meer op je been kunt staan. En daarna zijn de schapen pas echt over de dam. Iedere stap lever weer diezelfde kniepijn op. Pas dan merk je hoe vaak je dit gewricht gebruikt. Wist je dat je voor deze klachten ook bij de podotherapeut terechtkunt?

kniepijn

Over knieproblemen

De knie is een scharniergewricht. Eigenlijk kan deze maar één kant op bewegen. Je knie is een vrij sterk gewricht, maar niet feilloos. Er kan van alles gebeuren – denk aan een klap, een verkeerde draai of een val – waardoor het kniegewricht toch de verkeerde kant op geduwd wordt. Je knie probeert bijvoorbeeld te draaien, of er komt te veel spanning de verkeerde kant op te staan.

Hoe ontstaat kniepijn?

Veel knieklachten ontstaan tijdens het sporten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en sporten doe je meestal niet in je eentje. Het kan maar zo zijn of een teamlid trapt per ongeluk tegen je been. Of je probeert zelf net op een verkeerde manier de bal te raken, waardoor je een draai maakt waar je knie tegen protesteert.

Overbelasting

Knieklachten kunnen ook langzaam ontstaan gedurende een langere periode. Bijvoorbeeld bij een verkeerde schoen of verkeerde houding. Hierdoor komt er gedurende een langere periode druk te staan op de knie. De knie dempt bovendien de ‘schokken’ van het lichaam zodra je loopt of rent. Verkeerde druk kan hierbij leiden tot pijnklachten. En dit kan juist weer leiden tot overcompensatie. Je gebruikt bijvoorbeeld je heup of enkel om net anders te bewegen in de hoop de pijnklachten te verminderen.

Artrose

Er kan ook sprake zijn van artrose, slijtage van het kraakbeen rondom de knie. Dit komt vaker voor bij oudere mensen of mensen met fysiek zwaar werk. Deze klachten kenmerken zich door pijn bij het bewegen van de knie en soms een verminderde beweeglijkheid.

De oorzaak van de klacht

Voor kniepijn en andere knieklachten kun je bij de podotherapeut terecht. Knieklachten kunnen namelijk te maken hebben met de houding en beweging van en rondom de voet. Bij dit type klachten wordt er gekeken naar de voet en de beweging van de voet, het been en daarbij de knie. Hierbij letten we op de drukverdeling van de voet en eventuele belasting voor de knie. De aanpak is altijd persoonlijk, want knieklachten kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. De oplossing voor de een zal niet werken voor de ander. Iemand die regelmatig fietst maar met verkeerd zittende schoenen verkeerde spanning op de knie zet, heeft namelijk andere klachten dan iemand die een draaiing van de knie heeft ervaren.

Behandeling bij de podotherapeut

Bij R. Schreur Podotherapie kijken we naar de klacht en onderzoeken we de oorzaak. Hierbij staat een persoonlijke aanpak centraal, want iedere klacht is eigenlijk weer anders. We denken met de klant mee en gaan op zoek naar een manier om de klachten te verlichten en soms te verhelpen. Zo helpen we je om je knie weer soepel en pijnloos te kunnen bewegen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.