Heupklachten? De podotherapeut helpt!

Heupklachten? De podotherapeut helpt!

BLOG | 10 april 2023

Klachten aan je heup kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld artrose van het heupgewricht, een slijmbeursontsteking, beenlengteverschil of overbeweeglijkheid (ook wel hypermobiliteit genoemd). Maar wist je dat de oorzaak van heupklachten vaak ook teruggevoerd kunnen worden naar een verkeerde stand van je voet(en)? In dat geval kan de podotherapeut veel voor je betekenen.

heupklachten

Afwijkende voetstand

Hoe jij je voet neerzet en hoe je loopt, is namelijk bepalend voor de houding van je lichaam. Door een afwijkende voetstand, ondeugdelijke schoenen of een verschil in beenlengte pas jij je houding, vaak onbewust, aan. Het gevolg is op den duur irritatie en pijn omdat daardoor elders in lichaam gecompenseerd moet worden waardoor overbelasting kan ontstaan.

Houdingsklachten

Dit noemen we ook wel ‘houdingsklachten‘. Deze kunnen naast heupklachten ook pijn of klachten elders in het bewegingsapparaat veroorzaken, zoals:

  • kniepijn
  • rugpijn
  • nekpijn
  • minder soepel bewegen
  • vermoeidheid
  • overbelaste heup
  • overbelaste rug
  • overbelaste knie

Overbelasting

Heupklachten, die veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand, komen vaak voort uit overbelasting doordat je anders bent gaan lopen en bewegen. Spieren, pezen, banden, aanhechtingen en/of slijmbeurzen worden daardoor meer belast dan normaal. Hierdoor kunnen ze overbelast raken, gaan ontsteken en pijnklachten geven. De klachten uiten zich in een diffuse pijn in het heupgewricht of worden ervaren als een stekende, zeurende of brandende pijn. Zo’n overbelasting kan op den duur zelfs leiden tot slijtage van het heupgewricht.

Uitgebreide intake

Tijdens een uitgebreide intake kijk ik als podotherapeut daarom niet alleen naar de stand van je voet, maar ook naar je manier van lopen. Met behulp van een functieonderzoek worden de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van je gewrichten getest, en vaak wordt dit onderzoek bij heupklachten ook nog uitgebreid met spiertesten. Hierbij wordt gekeken op welke plaatsen en bij welke druk of houding de pijnklachten ontstaan. Met een ganganalyse wordt onderzocht hoe je voeten zich afwikkelen en kijk ik naar de beweging van je knieën, heup en romp.

Oplossing bij heupklachten

Aan de hand van al deze uitkomsten wordt een persoonlijk plan van aanpak gemaakt. Hierbij kun je denken als een podotherapeutische zool, schoenadvies of oefeningen die eraan kunnen bijdragen dat jouw klachten zich tot een minimum beperkt.

Plan een bezoek

Ervaar jij zelf ook houdingsklachten? Overweeg dan eens een bezoek aan de podotherapeut. Daarvoor heb je geen verwijskaart nodig van je huisarts. Want hoe eerder wij hiervoor een oplossing vinden, des te eerder je klachten verdwijnen en je weer vrij, en zonder pijn, kunt bewegen.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.