5 tips voor voetzorg bij kanker

5 tips voor voetzorg bij kanker

BLOG | 8 mei 2023

Tijdens je behandeling tegen kanker is alles gericht op herstel of een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De bijwerkingen van die behandelingen hebben echter wel impact op je dagelijks leven én je lichaam. Bijvoorbeeld op je voeten. Die hebben dan ook extra aandacht nodig. Daarom vind je hier 5 tips over voetzorg bij kanker.

voetzorg-bij-kanker

Tip 1: zorg voor een goede hygiëne

Een goede hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk, maar dit geldt nog eens extra wanneer je kanker hebt. De huid van de oncologische voet is immers droger, gevoeliger en je loopt sneller (schimmel)infecties op. Was je voeten dagelijks met alleen water of eventueel met een milde zeep en dep ze daarna voorzichtig en goed droog. Trek elke dag schone sokken aan, het liefst van natuurlijke materialen zoals wol of katoen. Let erop dat je sokken niet knellen en ze geen naadjes of randjes aan de binnenkant hebben die je huid kunnen irriteren.

Tip 2: wees alert op veranderingen

Goede voetzorg bij kanker betekent dat je je voeten dagelijks inspecteert op wondjes of huidbeschadigingen. Zo kun je direct actie ondernemen wanneer je dergelijke veranderingen signaleert. Als je niet lenig genoeg bent om de onderkant van je voet te bekijken, maak dan gebruik van een spiegeltje of vraag iemand anders het te doen.

Tip 3: draag goede schoenen

Loop bij voorkeur niet op blote voeten, maar draag goed passende schoenen, het liefst met een veter- of klittenbandsluiting, die voldoende steun bieden. Hierdoor verklein je de kans dat er wondjes, drukplekken of ingroeiende nagels ontstaan.

Tip 4: voetzorg bij kanker vraagt om een specialist

Wanneer je kanker hebt, vallen je voeten onder de zogenoemde ‘risicovoeten’. Voetzorg bij kanker vraagt daarom bij uitstek om een medisch pedicure die hierin gespecialiseerd is. Zelfs wanneer je helemaal geen klachten aan je voeten ervaart. Want juist door je voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden, en te voorkomen dat er alsnog klachten ontstaan, ondersteun je je herstel.

Tip 5: raadpleeg de podotherapeut

Wanneer je last hebt van bijwerkingen van de medicijnen die je voeten aangaan, zoals bijvoorbeeld het hand-voetsyndroom, neuropathie of nagelafwijkingen, is het raadzaam om de expertise van de podotherapeut in te roepen. Niet altijd kunnen dergelijke bijwerkingen volledig worden opgelost, maar in veel gevallen kan er wel verlichting optreden door een goed schoenadvies, het aanmeten van podotherapeutische zolen of een orthese.

Contact

De podotherapeut kan desgewenst overleggen met je medisch specialist. Hij kan je trouwens nog veel meer tips geven die specifiek op jouw situatie van toepassing zijn. Wist je dat je tegenwoordig geen verwijskaart van je huisarts meer nodig hebt om de podotherapeut te bezoeken? Podotherapie is dus direct toegankelijk. Afhankelijk van je aanvullende verzekeringspolis kom je in aanmerking voor vergoeding.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.